Vakantie met je hond: zo maak je het een succes!
Leuker dan op vakantie gaan met je hond bestaat er wat mij betreft niet! Maar het is wel belangrijk dat je hond het net zo leuk heeft als jij. Daarom is een goede voorbereiding essentieel.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Dat ondervonden wij al tijdens onze eerste camperreis in 2018 naar Schotland met onze honden Lynn en Jay. We kwamen aan bij de White Cliffs of Dover en wilden de honden even laten uitlaten, maar de riemen lagen nog thuis! Gelukkig hadden we tuigjes en een lange lijn bij ons, maar we moesten wel eerst op zoek naar een dierenwinkel in Engeland, wat onze planning behoorlijk in de war gooide.
Herken je dit soort problemen? Deel je ervaringen in de comments!
Wil je weten hoe je je hond kunt voorbereiden op een lange autorit, welke vaccinaties/ontworming en spullen je nodig hebt? Lees dan verder!
De lange autorit
Yes, we gaan op vakantie naar... (vul zelf in). We willen Flash ook meenemen, maar past dat wel op de achterbank tussen de kinderen? Of toch maar voorin? Hoelang zal dat leuk zijn voor je hond? En voor je kinderen natuurlijk, maar deze blog gaat over honden, dus ik geef geen kinderadvies.
Afhankelijk van de grootte van je hond, de afstand die je moet rijden en de temperatuur in de auto (we hebben niet allemaal een luxe airco), is het antwoord op die vraag waarschijnlijk: niet lang!
We gaan in dit scenario even uit van een rit die minimaal tien uur duurt, iets wat een hond die nog nooit eerder mee op vakantie is geweest nog nooit heeft gedaan. Als je zo'n "ik-vind-alles-goed"-hond hebt, gefeliciteerd, dan heb je de jackpot! Nee, grapje, ook honden die alles goed lijken te vinden moeten wennen aan nieuwe dingen en 10 uur in de auto is nieuw.
Bereid je hond voor!
Stap niet zomaar in de auto naar het Zwarte Woud om daar de meest spannende avonturen te beleven zonder je hond voor te bereiden. Ga in de maanden voordat je vertrekt regelmatig met je hond met de auto of camper weg. Doe leuke dingen en bouw het autorijden op. Rijd een keer twee uren achter elkaar en maak het vertrouwd. Vindt je hond de auto nog eng? Doe dan een stap terug en maak de auto stilstaand een paar dagen leuk met zijn favoriete speeltjes en iets lekkers. Daarna een heel kort ritje met een superleuke wandeling als beloning. Als je hier tegen echte problemen aanloopt, neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een afspraak. Dan kan ik je helpen.
Het was al duidelijk, denk ik? Als je een leuke ontspannen vakantie wilt voor beiden, is mijn belangrijkste advies: Maak autorijden vertrouwd!
Houd ook rekening met reisziekte. Als je hier meer over wilt weten, kun je dat lezen in mijn blog; Reisziekte bij honden.
Denk je ook aan die lange wandelingen die je van plan bent te maken op vakantie? Is je hond dit gewend, deden jullie dit thuis ook al? Nou, dan zou ik zeggen, ga zo voort! Is dit niet het geval, ga dit dan van tevoren trainen. Verwacht niet dat je hond opeens 30 km kan lopen terwijl hij thuis amper aan de 5 km komt. Houd ook rekening met de temperatuur op jouw vakantiebestemming. Dit kan natuurlijk enorm verschillen van wat jouw hond gewend is. Zorg voor voldoende warmte bij kou en voor voldoende verkoeling bij warmte! En ik kan het niet genoeg benadrukken: laat je hond niet achter in de auto of camper bij hitte!
Benodigdheden wanneer je met je hond op vakantie gaat
Autoreis met hond: Denk dan aan een goed autotuig als je je hond op de achterbank houdt. Houd je je hond in de kofferbak, dan volstaat een tussenrek of een (vaste) bench. Laat je hond nooit los door de auto lopen, dit is voor alle partijen levensgevaarlijk. Het is in veel landen ook verplicht om de hond veilig te vervoeren.
Camperreis met hond: Een bench is dan de veiligste en fijnste optie voor je hond. Als je je hond wel op een autostoel wil meenemen, kies dan ook voor een goed autotuig.
Blijf alert en houd rekening met oververhitting. Zelfs met airco kan het achterin de auto erg warm worden. Stop vaker, bied water aan, zorg voor schaduw en gebruik een verkoelend element zoals een koelmat of een fles koud water.
Autotuig
Ik zou de Car Safe aanraden. Deze is betrouwbaar, uitvoerig getest en ook niet geheel onbelangrijk, goed betaalbaar! Je haalt de autogordel door de lus van het Y-tuig en klikt de gordel vast zoals je dat voor jezelf ook zou doen. De hond houdt bewegingsvrijheid, maar tijdens impact is hij veilig(er). Let wel: zorg voor de juiste maat. Dit kan je vinden op de website die ik hieronder link. Je hoeft bij je hond geen poot door een benarde opening te wrikken om hem aan te krijgen, wat je bij sommige autotuigjes wel ziet. Hier zal je hond je dankbaar voor zijn!
Klik hier : Car Safe autotuig
Benches
Benches zijn er in alle soorten en maten. In de auto kom je al snel bij een echte autobench uit.
[Klik hier voor de vaste autobench](link naar website)
Wij gebruiken in de camper gewoon stoffen benches die we vastzetten met spanbanden. Deze kunnen ook makkelijk worden dichtgeklapt en maken geen herrie onderweg als je aan het rijden bent.
Klik hier; Stoffen bench
Pauzes
Las onderweg minimaal om de 2 uur een stop in van 15 minuten. Even de benen strekken, frisse neus halen, drinken, misschien een hapje eten en dan kunnen jullie er weer tegenaan. Het is voor zowel jou als bestuurder als voor je hond echt belangrijk en veilig om je aan deze regel te houden!
Voeding
- Voldoende voer: Niets is zo vervelend als zonder voer komen te zitten in het buitenland. Bereken de dagelijkse voergift van je hond en neem ruim voldoende mee, zeker een kilo extra. Houd er rekening mee dat je hond op vakantie mogelijk actiever is en dus meer nodig heeft.
- Eigen kluifjes en koekjes: Neem de favoriete snacks van je hond mee van thuis. Zo voorkom je dat hij iets anders krijgt dan hij gewend is en dat hij eventueel ziek wordt.
- Waterfles en reisdrinkbak: Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water, ook onderweg.
Spullen voor in de accommodatie
- Iets vertrouwds: Neem iets mee wat je hond een gevoel van thuis geeft, zoals zijn eigen mand, deken of favoriete speeltje.
Documenten
- Kopie van het paspoort: Maak een kopie van het paspoort en bewaar deze apart van het origineel.
- Contactgegevens van je eigen dierenarts: Neem het telefoonnummer van je eigen dierenarts mee.
- Verzekeringsgegevens: Vergeet de gegevens van je huisdierenverzekering niet.
Verzorging
- Borstel: Afhankelijk van de vacht van je hond is een borstel handig om klitten te voorkomen.
- Shampoo en eventueel conditioner: Neem hondenshampoo mee, zeker als je hond gaat zwemmen in zee of een modderbad neemt.
- Handdoeken: Neem een aantal handdoeken mee voor je hond.
- Nagelknipper: Handig voor het geval de nagels van je hond te lang worden.
- Oor- en oogreinigingsdoekjes: Om de oren en ogen van je hond schoon te houden.
- Medicijnen: Neem eventuele medicijnen die je hond nodig heeft mee, in voldoende hoeveelheid. Vraag eventueel aan je dierenarts een verklaring voor de medicijnen.
- EHBO: Jodium of ontsmettingsvloeistof om wondjes te ontsmetten, steriele gaasjes, verband, schaar, watten, zelfklevend verband.
Veiligheid
- Reflecterende halsband of tuig: Zorg ervoor dat je hond goed zichtbaar is, zeker in het donker.
- Veiligheidsgordel: Voor de veiligheid van je hond in de auto.
- Eventueel een GPS-tracker: Zo kun je je hond makkelijk terugvinden als hij onverhoopt wegloopt.
- Muilkorf: Informeer je over de regels voor muilkorven in het land van bestemming.
- Schoentjes: Bescherm de poten van je hond tegen warm asfalt, grind etc.
- Hondenjas: Neem een jas mee voor je hond als je naar een kouder klimaat gaat.
Overig
- Snoepjes: Om je hond te belonen tijdens de reis en op de vakantiebestemming.
- Spelletjes: Neem wat leuke spelletjes mee voor je hond, zoals een frisbee of een bal.
- Afvalzakjes: Neem voldoende poepzakjes mee, zodat je de omgeving schoon kunt houden.
- Plastic zakken: Handig voor het opruimen van natte of vuile spullen.
- Reismand of bench: Als je hond hieraan gewend is, kan dit een veilige en comfortabele plek zijn voor hem tijdens de reis.
Rabiës vaccinatie
De rabiës vaccinatie is verplicht voor honden die naar de meeste landen reizen, waaronder alle EU-landen. Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek worden gegeven en is meestal drie jaar geldig. Check echter altijd de exacte regels voor het land waar je naartoe gaat, want de geldigheid kan verschillen.
Ontworming
In sommige landen is het verplicht om je hond voor vertrek te ontwormen. Vraag je dierenarts om advies over welke ontwormingsmiddelen geschikt zijn voor je hond en hoe vaak je moet ontwormen. Zij kunnen je ook informeren over eventuele specifieke eisen van het land van bestemming.
Hondenrassen
Niet alle hondenrassen mogen zomaar mee op vakantie. Sommige landen hebben strenge regels voor bepaalde rassen, tot zelfs een verbod op invoer. Check dit dus goed voordat je je vakantie boekt, om teleurstellingen te voorkomen.
Aangifte bij de douane
In sommige landen moet je je hond aangeven bij de douane. In sommige gevallen kun je dit online doen, wat erg handig is. Vraag bij de douane of de ambassade van het land van bestemming na of je je hond moet aangeven en hoe je dit moet doen.
Lees hier alles over invoereisen per land.
Conclusie
Het lijkt misschien veel werk om alles te regelen voor een vakantie met je hond, maar met een goede voorbereiding valt het allemaal wel mee. Door je goed te informeren en een checklist te gebruiken, kun je met een gerust hart op reis met je trouwe viervoeter!
Ga vooral heel hard genieten!

Reactie plaatsen
Reacties