In Nederland mag je hond alleen los in daarvoor aangegeven gebieden.
Dit betekent dat je hond vaak aan de lijn zal lopen (als je je tenminste aan de regels houdt) en dus baat heeft bij een goed passend tuig.

Zie je ook vaak honden aan een flexlijn rondrennen met constante druk op hun hals? Dat is niet alleen zielig, maar kan ook schadelijk zijn. Een goed passend tuig is de oplossing!
Ik zie nog vaak honden aan een halsband met een flexlijn van 8/10 meter rondrennen en snuffelen aan het einde van de lijn. Heel fijn dat je hond deze vrijheid krijgt, maar dit leuke gesnuffel doet hij wel met constante druk op zijn hals en luchtpijp. De hals van een hond is, net als bij mensen, een gevoelig lichaamsdeel dat we moeten beschermen tegen impact. Dit kan door het gebruiken van een goed passend tuig.
Maar mag ik dan helemaal geen halsband meer gebruiken tijdens de wandelingen?
Je mag zeker nog een halsband gebruiken. Vooral op drukkere, nauwere wandelplekken is een halsband (mits goed gebruikt) een veilige manier om je hond te begeleiden. Je hebt je hond dichterbij en bij nood ben je met een halsband vaak sneller dan met een tuigje, omdat je de kop van de hond bij je kunt houden.
Als je bedenkt dat je waarschijnlijk ook een plek tegenkomt waar je je hond de ruimte wilt geven en de lijn dus langer laat, je hond rent even vrolijk weg en oeps, einde lijn en krijgt een ruk in de hals. Niet fijn!
Gebruik een tuig en een halsband!
De oplossing is eigenlijk heel simpel: als je een halsband wilt blijven gebruiken, gebruik je er een tuigje bij. Zo kun je, wanneer je je hond "los" wilt laten lopen, de lijn van de halsband naar het tuig verplaatsen of een langere lijn aan het tuig bevestigen.
Mijn hond vindt een tuigje niet fijn, wat moet ik dan doen?
Zoeken naar een tuigje dat jouw hond wel fijn vindt, klinkt misschien wat onaardig, maar het is wel het enige antwoord dat ik heb. Er zijn veel dierenspeciaalzaken waar je met je hond heen kunt om een tuigje te passen. Onthoud dat bij een hond bijna alles te trainen is (kijk maar naar al die geweldige hulphonden). Hoe doe je dat? Forceer het tuig niet over zijn kop of begin niet aan poten te buigen zonder voorbereiding die door het tuig moeten, maar zorg voor prettige ervaringen en leuke activiteiten wanneer je het tuigje om hebt. Beloon met je stem en snoepjes/koekjes en houd de lichaamstaal van je hond in de gaten. Als je hierbij hulp nodig hebt, kun je altijd contact met mij opnemen.
Wat voor soort tuig kies je?
Het Y-tuig is favoriet, de schouders en de luchtpijp zijn vrij als het tuig de juiste maat heeft en juist is afgesteld. Een Y-tuig zorgt voor meer bewegingsvrijheid voor de schouders van de hond.
Er wordt beweerd dat een hond meer trekt met een tuigje dan met een halsband. Dit is echter niet waar. Er wordt in beide gevallen getrokken, maar met een tuig is de hond sterker, wat dus zorgt voor die uitspraak. Echter, iedere hond kan leren om netjes naast te lopen en niet te trekken. Als je hulp nodig hebt bij het leren "naast" lopen en niet trekken aan de langere lijn, mag je mij een WhatsApp bericht sturen.
Ik ben erg tevreden over de tuigen van Ruffwear. De gewone standaard Front Range Harness hoeft alleen over de kop en bevestig je door hem tussen de poten door te halen en te sluiten bij de schouder. Het geeft voldoende ruimte en heeft een goede pasvorm. Bij Ruffwear kun je ook hondenrugzakken kopen met een net zo goede pasvorm. Een aanrader!
Ruffwear vind je onder andere hier
Voor honden die ontsnappingsartiesten zijn, zijn er ook tuigen met een extra buikband. Dit heet een anti-ontsnappingstuig.
Heb je hulp nodig bij het aanpassen van een goed tuig, dan mag je contact met me opnemen!
Kortom, een goed tuig is essentieel voor het welzijn van je hond. Neem de tijd om het juiste tuig te vinden en train je hond op een positieve manier om eraan gewend te raken. Je hond zal je er dankbaar voor zijn!

Reactie plaatsen
Reacties